Yhden ja kahden suunnan sopimukset, sekä waivers

Kuten jo varmaan nyt olette huomanneet, olen huono keksimään raflaavia otsikoita, joten turvaudun mahdollisimman selittelevään otsikkoon.

Tällä kaudella suomalaisia on ihmetyttänyt Sami Vatasen tilanne NHL:ssä, eli siis miten Sami joutuu koko ajan farmiin, vaikka pelaa loistavaa kautta. Syy on sopimuskäytännöissä. Asia on sen verran monisyinen, että on ensin syytä selittää termit.

Rosteri

NHL-joukkueen rosteri, eli pelaajalista koostuu kaiken kaikkiaan maksimissaan 80 pelaajasta, joista 50 saa olla ammattilaispelaajia, eli pelaavat sopimuksen alla joko NHL-joukkueessa tai farmijoukkueessa. Loput 30 ovat:
– varattuja pelaajia
– pelaajia, joilla on sopimus, mutta ovat pelanneet alle yksitoista peliä
– euroopassa pelaavat varatut pelaajat

Kauden alusta siirtorajaan asti joukkueet noudattavat 23 pelaajan rosteria, joista kerrallaan pukee peliin 20 pelaajaa, eli 18 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia. Kun siirtoikkuna on mennyt umpeen, 23 pelaajan sääntö poistuu, mutta useimmiten NHL-joukkue pitää edelleen pelaajia farmisarjassa, koska pelaava pelaaja on parempi kuin pelistä toiseen katsomossa istuva (termi poppariosasto). 23 pelaajan rosteriin ei lasketa vammautuneet pelaajat, eli ”injured reserve”.

Yhden ja kahden suunnan sopimukset

Kun pelaajan kanssa tehdään sopimuksia, yleensä varatun pelaajan kanssa tehdään tulokassopimus, eli ”entry-level contract”. Sopimuksen pituus riippuu pelaajan iästä, mutta esimerkiksi suomalaishyökkääjä Aleksander Barkovin kanssa tehtiin kolmen vuoden sopimus. Tulokassopimuksella on myös dollarimääräinen katto, mikä oli tällä kaudella 925 000 dollaria. Sopimukset ovat aina kahden suunnan sopimuksia, joten joukkue voi siirtää pelaajaa AHL:än ja NHL:än välillä rajattomasti ja pelaaja nauttii AHL:ssä ja NHL:ssä eri palkkaa.

Kahden suunnan sopimuksia voi tehdä myös vanhempien syvyyspelaajien kanssa, jotka eivät ole taidoiltaan välttämättä edes änärin keskikastia, mutta tekevät silloin tällöin lyhyitä pyrähdyksiä pääsarjassa paikkaamassa loukkaantumisia. Muuten kausi meneekin mukavasti bussiliigassa.

Kun tehdään esimerkiksi potentiaalisen kahden ensimmäisen ketjun hyökkääjän kanssa sopimus, sopimuksen malli on mitä todennäköisimmin yhden suunnan sopimus, eli pelaajaa saa samaa palkkaa riippimatta siitä pelaako AHL:ssä vai NHL:ssä. Pitkiin sopimuksiin lisätään yleensä myös siirron estävä pykälä, joten pelaajaa ei voida kaupata ilman pelaajan suostumusta.

Waiver-lista pääpiirteissään

Waiver-lista on eräänlainen vapaiden pelaajien lista, mistä mikä tahansa joukkue voi poimia pelaajan sopimuksineen ilmaiseksi. Waiver-lista on voimissaan myös siirtoikkunan ulkopuolella. Joukkue voi vapaaehtoisesti laittaa pelaajan waiver-listalle tai mikäli pelaajaon waiver-kelpoinen, ”waiver eligible”, menee pelaaja waiver-listan kautta farmiin. Pelaaja on listalla arkipäivisin 24 tuntia ja lauantaisin ja sunnuntaisin asetetut pelaajat 48 tuntia aina kello 12 eteenpäin (EST). Ainoa tapa millä pelaaja voi estää toiminnan on aikaisemmin mainittu siirron estävä pykälä.

Lista ei toimi periaatteella kuka ehtii ensin, vaan joukkueilla on tietty järjestys kuka saa napata ensimmäisenä, eli ”Waiver Claim Order”. Listan järjestys määräytyy periaatteessa niin, että runkosarjassa huonommin sijoittunut pääsee pelaajaan ensin käsiksi edellyttäen tietysti että palkkakatossa on tilaa.

Ennen uusinta työehtosopimusta pelaaja meni waiver-listan kautta myös toiseen suuntaan, mutta sääntö poistui, joten… unohtakaa, että edes mainitsin asiasta.

Jotta homma menisi tarpeeksi monimutkaiseksi, waiver-listassa on rajoitteita pelaajan iän tai pelikokemuksen perusteella. Alla on taulukko waiver-kelpoisuudesta:
waiversEli mikäli tulokaskenttäpelaaja alkaa heti pelaamaan täysiä kausia änärissä draftauksen jälkeen, joten pelaaja on kolmantena vuonnaan waiver-kelpoinen. Luonnollisesti maalivahdilla on eri säännöt kokemuksen ja vuosien suhteen. 18-19-vuotiaalle tulokkaalle säännöt ovat muutenkin erilaisia.

Taasen jos 24-vuotias pelaaja tekee NHL-sopimuksen, on hän waiver-kelpoinen vuoden päästä sopimuksestaan, mutta siihen asti on vapaa liikkumaan farmin ja änärin välillä. Yli kaksikymppisellä pelaajalla myös lasketaan waiver-kokemukseen kaikki ammattilaispelit riippumatta sarjasta, kunhan pelaajalla on sopimus NHL-seuran kanssa.

Mikäli 18-vuotias kenttäpelaaja pelaa 11 peliä tai enemmän, vuosirajoite putoaa heti kolmeen vuoteen ja maalivahdeilla neljään. Niin ettei itse tarvitse laskeskella pelaajien pelimääriä, NHL:stä on tarjolla sivusto nimeltä Capgeek. Capgeekistä on helppo katsoa pelaajien sopimukset, palkka ja miten se rasittaa palkkakattoa. Kaiken kaikkiaan hieno sivusto. Nykyisin sohvamanagereita palvelee sivusto nimeltä http://www.generalfanager.com.

Tapaus Sami Vatanen

Sami pelaa Anaheim Ducksin organisaatiossa, jossa kahdeksalla pakilla on yhden suunnan sopimus ja waiver-kelpoisuus. Tulokassopimukset ilman waiver-kelpoisuutta on Samilla ja Ducksin taannoisella ykköskierroksen superlupaus Hampus Lindholmilla, joka menee nokkimisjärjestyksessä Samin ohi. Ducksin johto kuitenkin katsoo, että Vatasen on parempi pelata bussiliigassa kuin imeä poppareita Ducksin aitiossa, joten Vatanen joutuu reissaamaan NHL-joukkueen ja Norfolk Admiralsin välillä. Muista pelaajista joukkue taasen ei halua luopua tekemättä kauppaa ensin.

Siirtorajalla joukkue hankki Stephane Robidasin Dallas Starsista, koska mikäli pakistoon tulee pudotuspeleissä lommoja, löytyy alhaalta vielä Vatasen kaltainen tehokas pakki. Ducksin toisen kierroksen vastustaja Los Angeles Kingsillä on tällä hetkellä ongelmia pakiston kanssa johtuen Robyn Regehrin ja Willie Mitchellin loukkaantumisten myötä. Jääkiekkotermein Ducksin pakistossa on enemmän syvyyttä.

Ensi kesänä Vatasen sopimus on katkolla, joten hänestä tulee rajoitettu vapaa agentti (RFA), joten Ducksilla on ensimmäinen neuvotteluoikeus Vatasen kanssa. Termit RFA ja UFA käydään myöhemmin läpi, sillä pitää olla jotain kirjoitettavaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Yhden ja kahden suunnan sopimukset, sekä waivers

  1. Paluuviite: Timonen sopimukseen, mites muut suomalaiset? | Viitossentterin NHL-blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s