Tapaus Jormakka

Olen änäribloggari, mutta en vain voi olla kirjoittamasta aiheesta. Todennäköisesti olen yksi ainoita jääkiekkokirjoittajia, jotka asettuvat tilanteessa tuomariratkaisun puolelle. Nyt sohaistaan siis muurahaispesää oikein toden teolla.

Tulikuumassa Suomen ja Venäjän välisen kohtaamisen toisessa erässä Suomen hyökkääjä Pekka Jormakka joutui Vadim Shipatšjovin jyräämäksi. Twitter, facebook ja Mertaranta räjähti. Kun tuomarikaksikko heilutteli käsiään ja jätti tilanteen rankaisematta, vaadittiin joka ikisen päätä vadille ja spekuloitiin jo tuomareiden voitelullakin Putinin suunnasta. Päähän kohdistuneesta taklaukselle on omistettu sääntökirjasta kokonaiset kaksi sivua, joista sivu 82 on omistettu tulkinnoille ja sivu 83 tuomioille.

1. Pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklaukseen soveltuvat rangaistus tuomitaan, jos yksi seuraavista kohdista täyttyy:
1. Pelaaja kohdistaa taklauksen tai iskun millä tahansa ruumiin osallaan vastustajan pään tai niskan alueelle.
2. Pelaaja ”ohjaa” tai ”painaa” vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten käyttäen mitä tahansa kohdassa 3 mainittua kehonsa osaa.
3. Pelaaja ojentaa ja kohdistaa kätensä, kyynärpäänsä, kyynärvartensa tai olkapäänsä osuakseen vastustajaa pään tai niskan alueelle.
4. Pelaaja ojentaen kehonsa ylöspäin tai ulospäin ylettyäkseen vastustajaan ja käyttäen mitä tahansa kohdassa 3 mainittua kehonsa osaa osuakseen vastustajaan pään tai nis- kan alueelle.
5. Taklaava pelaaja hyppää tai irrottaa luistimensa jäästä taklatakseen vastustajaa pään tai niskan alueelle.
6. Poikittaisella mailalla taklaaminen pään tai niskan alueelle.
7. Maalivahdille, joka kilpikäsineellään lyö vastustajaa pään, niskan tai kasvojen alu- eelle tuomitaan ottelurangaistus tämän säännön perusteella. 

Kun lukee sivua alaspäin, löytyy viitoskohdasta Jormakan tapausta koskeva asianhaara:

5. Jos kiekkoa kuljettavava pelaaja pitää päätään alhaalla lähestyessään taklaajaa, niin tak- lausta ei pidetä ”päähän kohdistuvana taklauksena” ellei taklaava pelaaja nosta, oikaise tai ohjaa käsivarttaan, kyynärpäätään, olkapäätään tai mitä tahansa vartalonsa osaa kohti vastustajan pään tai niskan aluetta.

Kun Jormakka lähtee ylivoimalla omalta alueeltaan, hän lähtee siniviivalta kääntämään kiekkoa puolustajalle ja jättää Venäjän kärkikarvaajan täysin huomiotta ja ei varaudu taklaukseen. Venäjän pelaaja tekee tilanteessa, kuten hänen kuuluukin. Hidastaa kiekontuojan peliä taklaamalla. Tämän allekirjoitti erätauolla myös Jere Karalahti, mutta korosti sitä, että Jormakkaa taklattiin päähän.

Jormakka jätti kiekon puolustajalle ja kun venäläispelaajan kroppa oli kohdalla, kiekko oli hädintuskin lähtenyt lavasta, joten taklaajan näkökulmasta hän oli myös vapaata riistaa.

Sitten homma muuttuukin tuomarin näkökulmasta tulkinnanvaraiseksi. Oikaisiko venäläispelaaja olkapäänsä Jormakan päätä kohti? Jos näin tapahtui, rangaistuksena on 5min + automaattinen pelirangaistus käytöksestä. Jos taas näin ei tapahtunut, Jormakan on syytä katsoa peiliin.

Tässä on osumatilanne kolmesta eri kuvakulmasta:
Jormakka1

Jormakka2

Jormakka3

Jääkiekossa niin taklaajalla kuin taklattavallakin on vastuu. Taklaajan vastuu on tulla kädet alhaalla ja liukumalla tilanteeseen. Taklattavan vastuu on olla tietoinen mahdollisesta taklauksesta pitämällä pää ylhäällä. Jormakka kiertelee ja kaartelee tilanteessa ja jää ihastelemaan jättöään pakille. Ennen kuin Jormakka kääntyy, hän jättää täysin huomiotta kohti tulevan kärkikarvaajan.

Shipatšjov leikkaa Jormakan luistelulinjalle ja pää osuu olkapäähän. Tuomari katsoi, että Jormakka pelasi pää alhaalla ja tilannetta katsottu rangaistuksen arvoiseksi.

Olen katsonut tilanteen kymmeniä kertoja hidastettuna – etu, mitä kentällä viheltävällä tuomarilla ei ole. Kahdesta ensimmäisestä kuvakulmasta tilanne näyttää täysin Jormakan huolimattomuudelta ja alimmasta kuvasta tilanteessa näkyy tahaton vartalonliike, mutta ei pään suuntaan. Oma mielipiteeni oli heti ensimmäisestä hidastuksesta lähtien se, että Jormakka ajettiin puhtain aikein.

Useimmiten tuomarit viheltävät päähän kohdistuneet taklaukset pois, oli syy kumman tahansa sillä suuri yleisö on uhrin puolella. Vaati todellista munaa tuomarilta jättää tilanne viheltämättä. Palkintoja tilanteesta ei voi jakaa, mutta nyt kävi näin ja sen kanssa pitää meidän kannattajien ja Jormakankin elää. Tilanne on hyvin kaukana oikeusmurhasta tai sikailusta.

Jormakan puolesta tuntuu erittäin pahalta ja nyt voidaan vain pitää peukkuja ylhäällä, että hän toipuu 100% kuntoon, mikä ei ole myöskään ihan itsestään selvä asia päähän kohdistuneissa taklauksissa. Ilmeisesti Jormakan kisat ovat kuitenkin ohi, mikä on todella iso isku Leijonien iskukyvylle.

3 kommenttia artikkeliin ”Tapaus Jormakka

  1. Omasta mielestäni taklaus oli puhdas, Jormakalla ei vaan ollu pää ylhäällä. Sain tästä jo muutaman kaverin vihat päälleni, mut en katsokkaan pelejä sinivalkoisin silmin.

    • On sääli kun tilanteista ei voi keskustella objektiivisesti ja kiihkottomasti, vaan on vedettävä pelaajasta esiin kansallisuus ja keskustelijaa pitää alkaa pilkkaamaan.

      Eilen tuli turpaan jokaisella osa-alueella ja syypää pitää etsiä tavalla tai toisella.

  2. Paluuviite: Oikeusmurhakisat, osa 2 | Viitossentterin NHL-blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s