Se oikea Don

Tekstin alkuperäinen versio on julkaistu 23.11.2013 Turun Sanomien kiekkoblogissa.

940-cherry-don-8col 1654896

Juhani Tamminen on vallannut jälleen maikkarin mm-studion ja on onnistunut hukuttamaan kaiken jääkiekkoon liittyvän ammattitaitonsa Don Tamin alle. Viime vuosina kaikin puolin värikäs Tamminen on laukonut mielipiteitä toisensa perään julkisuudessa ja on tunnettu MM-kisalähetyksissä persoonallisesta pukeutumisestaan.

Kerron teille nyt järisyttävän uutisen:
Don Tami on kopio.

Uutinen ei välttämättä ole monelle yllätys, mutta alkuperäinen Don on tietenkin Don Cherry, eli Donald Stewart Cherry, kanadalainen jääkiekkopersoona sanan kaikissa merkityksissä. Toisin kuin Tammisella, Cherryn Don tulee hänen etunimestään, eikä Tammisen tavoin ole viitannut itseensä Kummisetänä.

Don Cherryn pelaajaura NHL:ssä kesti tasan yhden ottelun, jonka hän pelasi pudotuspeleissä vuonna 1955. Tamminen ja Cherry ovat molemmat tahkoneet pari kautta WHA:ta, toista pohjoisamerikkalaista jääkiekon ammattilaisliigaa, mutta Tammiselta puuttuu meriitit maailman kovimmassa jääkiekon ammattilaisliigassa.

Cherry aloitti valmentamisen vuonna 1971, valmentaen muutaman kauden menestyksekkäästi AHL:ssä Rochester Americansia, kunnes sai kutsun Boston Bruinsin päävalmentajaksi – samaan seuraan, jossa hän pelasi ainoan NHL-ottelunsa.

Viiden Bostonissa viettämänsä kauden aikana Cherry valmensi joukkueensa kahdesti Stanley Cupin finaaleihin, häviten molemmat Montreal Canadiensille. Tamminen ei ole koskaan valmentanut Stanley Cupin finaaleissa, mutta hän on valmentanut Ranskan maajoukkueen MM-kisojen A-sarjassa kahdeksannelle sijalle, sekä TuTon ja Kärpät SM-Liigaan.

Viiden Bostonissa vietetyn kauden jälkeen Cherry valmensi vielä kauden ajan Colorado Rockiesia, mutta heikko kausi kaatui Cherryn niskaan ja tämä lopetti valmentamisen NHL:ssä.

Rockies-episodin jälkeen CBC palkkasi Cherryn kommentoimaan pudotuspelejä Kanadan yhteen suosituimmista televisio-ohjelmista, Hockey Night in Canadaan, mutta värikäs persoona otti tavakseen varastaa koko shown. Cherry tunnettiin kommentaattorina, joka ei pelännyt kannustaa omia suosikkejaan, Boston Bruinsia ja Toronto Maple Leafsia. Tamminen on ollut MM-kisojen kommentaattori ja osallistunut Tanssii Tähtien kanssa-kilpailuun.

Cherry sai vihdoin oman osion ensimmäiselle erätauolle, joka nimettiin valmentajan nurkkaukseksi (Coach’s Corner). Ensin Cherryn aisapari oli David Hodge, mutta vuoden 1987 jälkeen tähän päivään asti Cherryä on saanut kestää Ron MacLean.

Se mistä Cherry tuli minun tietoisuuteen, oli VHS-videot, joita katseltiin pelimatkoilla. Niiden nimi oli Don Cherry’s Rock ’em Sock ’em ja ne ovat ilmestyneet joka vuosi aina vuodesta 1989. Videot käsittivät aina yhden kauden hienoimpia maaleja, komeimpia koppeja, brutaalimpia tappeluita ja hauskimpia hetkiä. Videot aina juonsi värikkäissä asuissa Don Cherry ja videot ovat joka vuosi olleet Kanadan myydyimpiä.

Tamin lempipelaajat ovat leijonaspekulaatioiden perusteella Niklas Hagman ja Petu Nummelin. Cherryn lempipelaajia ovat muun muassa Bobby Orr, Cam Neely ja Doug Gilmour. Cherryn suosikit tunnetaan tuotteliaina hyökkäyspäässä, mutta myös erittäin kovista otteista jäällä.

Tamminen on kieltänyt matkineensa tyylinsä Don Cherryltä, ja Tamminen on jopa osittain oikeassa, sillä jopa mauttomuudessa Cherry on Tammista lahjakkaampi. Cherry on pukeutunut mauttomasti jo silloin, kun Tamminen vielä pohti Tokion pilvenpiirtäjien kupeessa, että oliko tämä ura nyt tässä.

Don Tami siirtyi musiikkibisnekseen Spandex-nimisen eturivin artistin biisissä ”Backhand, forehand, boom-boom-boom!”. Tami tarjosi äänensä levylle ja itsensä musiikkivideolle. Don Cherry teki oman rap-debyyttinsä jo vuonna 1993 Rock ’em sock ’em viitosessa.

Pari asiaa Tamminen on kuitenkin tehnyt paremmin kuin alkuperäinen Don, sillä Cherry ei ole kirjoittanut itsestään kirjaa. Lisäksi Cherry ei ole saavuttanut Japanin liigassa hopeaa ja pronssia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s