Minskin änärijätkät

Huolimatta välikisojen maineesta, Minskissä nähdään iso liuta laadukkaita kanukkikaukalon kiitureita. Tänä vuonna supertähtitason hyökkääjiä ei rostereista löydy pois lukien eräs surffaileva venäläinen, mutta kisoissa on kuitenkin iso vino pino ykköskierroksen varauksia, joista tullaan vielä kuulemaan lähivuosina.

Suomi

Suomi lähtee näihin kisoihin vahvasti europainotteisella joukkueella. Haluaako sitä sitten sanoa KHL-Jokereiksi vai miksi, mutta iso osa porukasta pelaa ensi vuonna Venäjän pääsarjassa. Kovin mies löytyy uuninsuulta, sillä Nashville Predatorsin ykkösmaalivahti on myös joukkueen toiseksi kallein pelaaja Shea Weberin jälkeen. Rinne on myös kisojen toiseksi kallein pelaaja. Toinen änäripelaajamme onkin sitten veteraanitasoa. Winnipeg Jetsin varakapu ja kakkossentteri Olli Jokinen saapuu myös kisoihin huolimatta omista puheistaan neljä vuotta sitten Vancouverin jälkeen.

Rinteen kausi oli enemmän kuin rikkinäinen, sillä lonkkaa vaivannut bakteeritulehdus piti maalivahdin sivussa lähes viisi kuukautta. Otettuaan pari peliä alle AHL:ssä, Rinne palasi suoraan ykkösveskariksi ja sai pelattua 24 ottelua, joista voitti 10 peliä.

Jokinen pelasi vanhan kunnon vuoristoratakauden. Välillä ruuti oli hyvinkin kuivaa ja onnistumisten myötä peliaika ja ylivoima-aika kasvoi, kunnes parin viikon jälkeen Jokinen saattoi pisteiden valossa olla hyvinkin tehoton pelaaja. Olli oli joukkueensa viidenneksi paras pistemies. Vaikka Jokisella on tapana ollut päättää kautensa pakkasen puolelle oleviin teholukemiin, moisia paskatilastoja on turha tuijottaa, sillä se ei kerro pelaajasta juurikaan mitään. Ei Dustin Byfuglien ole surkea pakki, vaikka teholukema oli pakkasella kaksikymmentä astetta. Jokinen suoriutui kaudestaan, kuten keskitason kakkossentterin kuuluukin. Panthersin aikaisiin tehoihin tuskin on enää palaamista.

Kanada

Kanadan joukkueesta pelaakin sitten kaikki NHL:ssä. Kokeneita supertähtiä ei joukkueessa ole, mutta se ei joukkueen hohtoa himmennä. Joukkueen ykköstykki on viime kaudella itsensä täysin NHL:ssä läpi lyönyt Nathan MacKinnon, joka oli 63 pisteellään joukkueensa neljänneksi paras pistemies. 18-vuotias hyökkääjä alkoi toden teolla kukoistaa pudotuspeleissä, jossa seitsemässä pelissä junioritähti teki kymmenen pistettä Wildia vastaan.

Toinen mielenkiintoinen hyökkääjä on viime kauden vuoden tulokas Jonathan Huberdeau, joka kärsi ennen kaikkea umpisurkeasta joukkueesta, mutta myös pienestä sophmore jinxistä, eli toisen vuoden kirouksesta. Huberdeau teki tynkäkaudella enemmän pisteitä kuin tällä kaudella.

Kolmas mielenkiintoinen hyökkääjä on Toronto Maple Leafsin ykkössentteri Nazem Kadri, joka tehtaili viime kaudella 50 pinnaa. Kadri tunnetaan tulisieluisena hyökkääjänä, jolta voidaan odottaa mitä vain kentällä. Kauden alussa Kadri kärsi kolmen ottelun pelikieltoa, koska taklasi kyynärpäällä Minnesota Wildin suomalaismaalivahti Niclas Bäckströmiä päähän. Nuorehkosta hyökkäyksestä maininnan arvoinen on myös Ottawa Senatorsin hyökkääjä Kyle Turris, joka muistetaan viime kaudelta Kärppien riveistä ja kommenteistaan ABC-asemien ruuista. Turris varattiin aikoinaan NHL:ään kolmantena.

Puolustuksen ykkösmies on Vancouver Canucksin Kevin Bieksa, joka kuuluu joukkueensa kahteen ensimmäiseen pakkipariin ja on tyyliltään sellainen, joka tykkää antaa taklauksia – ja kovaa. Joukkueesta löytyy pakistosta Nashville Predatorsin tuleva huippupakki Ryan Ellis, jonka ansiot etenkin junnuliigassa ovat lähes käsittämättömät. Pienikokoinen Ellis tehtaili nimittäin puolustajan paikalta neljällä kaudellaan OHL:ssä 313 pistettä ja parhaalla kaudellaan voitti joukkueen sisäisen pistepörssin tasan sadalla pisteellä.

Isoa huomiota tulee myös saamaan Buffalo Sabresin pakki Tyler Myers, joka kuuluu NHL:än kookkaimpiin. 203 cm pitkä ja yli satakiloinen Myers on vakuuttava näky kentällä. Myers oli kauden päätteeksi Sabresin tehokkain puolustaja.

USA

Jenkit lähtevät karkeloihin myös melkein NHL-joukkueella. Joukossa on pari euroopassa pelaavaa jenkkiä ja luukkuvahtina Turun Palloseurastakin tuttu David Leggio. Maalinsuulta löytyykin sitten sellaista kokemusta mitä ei usein MM-jäillä nähdä. NHL:än pudotuspelien arvokkain pelaaja, kaksinkertainen Vezina-voittaja ja Stanley Cup-voittaja Tim Thomas nimittäin päätti liittyä rinkiin. Thomas aloitti välivuoden jälkeen kautensa Panthersin maalilla, mutta treidattiin ennen siirtorajaa Dallas Starsiin, jossa sai tyytyä olemaan Kari Lehtosen luukkuvahtina.

Hyökkäyksestä löytyy kanukkien tapaan yhdistelmä kokemusta ja tulevaisuutta. Varsinaisia ykköskorin jätkiä ei löydy, mutta maininnan arvoisia ovat Detroit Red Wingsin kovaa taklaava Justin Abdelkader, Tampa Bay Lightningin vikkeläkinttuinen Tyler Johnson ja yli 50 pisteen mies, Predatorsin Craig Smith.

Puolustuksesta löytyy viime kesänä Aleksander Barkovin jälkeen varattu puolustajalupaus Seth Jones, jota povailtiin yhdessä vaiheessa jopa ykkösvaraukseksi. Jones sai mukavasti vastuuta läpi kauden, mutta varsinaisesta läpimurtokaudesta ei voida puhua. Varaamattomana NHL:ään päässyt Danny DeKeyser löi viime kaudella itsensä läpi Red Wingsin pelaavaan kokoonpanoon ja on selkeä ykköskorin pakki tulevaisuudessa.

Venäjä

Venakot luottavat enimmäkseen kotimaan materiaaliin, joskin änärin puolelta tulevat Capitalsin supertähti Aleksandr Ovetškin ja Blue Jacketsin viime kauden Vezina-voittaja Sergei Bobrovski. Hurricanesin maalivahti Anton Hubodin pelasi myös vahvan kauden. Artom Anisimov viimeisteli viime kaudella 22 häkkiä, joten vaarallisuutta löytyy muualtakin kuin Ovetškinin lavasta.

Ruotsi

Ikisuosikki Ruotsi on kärsinyt maanpettureista, sillä liki kaksikymmentä pelaajaa on jo kieltäytynyt kutsusta, kirkkaimpana tähtinään Sedinin siskokset ja Liigassakin aikoinaan höntsännyt Ottawa Senatorsin supermies Erik Karlsson.

Koska joukkue on kuitenkin Ruotsi, NHL-materiaali ei lopu ihan heti kesken. Maalista löytyy kolmosvahtitasoisia veskareita, kuten esimerkiksi Islandersin Anders Nilsson, mutta Rinteen veroista joukkueen tukirankaa joukkueesta ei löydy. Hyökkäyksen laadukkainta materiaalia edustaa Flamesin Mikael Bäcklund, joka sai viime kaudella kokoon 39 pinnaa.

Sveitsi

Viime vuonna Ruotsille finaaleissa hävinnyt Sveitsi saattaa olla tänä(kin) vuonna kova, joskaan ei enää yllättäjä. Maalissa on Flamesin suulla kiekkosateeseen joutunut Reto Berra, joka kaupattiin suomalaisvahtien tieltä Colorado Avalancheen. Hyökkäyksen tunnetuin mies on viime kaudella Detroit Red Wingsissä itsensä läpi lyönyt Damien Brunner. Vanha Sveitsin Liigan jyrä pääsi vanhoilla päivillään (26-vuotiaana) kokeilemaan ison liigan puolella ja olikin Red Wingsin top-6-hyökkääjiä. Devilsin paidassa ei samanlaista menestystä tullut, mutta vanhalta eurokonnalta 25 pistettä 60 peliin ei ole huono suoritus.

Puolustuspään vaarallisin mies tulee olemaan Roman Josi, joka teki Nashville Predatorsin paidassa menneellä kaudella 40 pistettä.

Tsekki

Tsekkien kovimmat jätkät ovat Devilsin vanhapappa Jaromir Jagr, Sharksin Tomas Hertl ja Flamesin sentteri Jiri Hudler. Kolmikosta Hertl oli kauden alussa ilmiliekeissä ja kolmessa ensimmäisessä ottelussaan Hertl oli paiskinut jo kuusi kaappia. Jagr ja Hudler olivat joukkueidensa parhaat pistemiehet. Puolustajat Jakub Kindl (Red Wings) ja Roman Polák (Blues) ovat joukkueidensa alakerran vakiokalustoa.

Slovakia

Slovakialla lähtee mukaan kolme NHL-pelaajaa. Kolmikosta Lightningin Richard Panik on kolmosketjun miehiä ja alkukauden AHL:ssä pelannut puolustajalupaus Martin Marincin löytyi loppukaudesta Oilersin vakiokokoonpanosta. Rooli on puolustava. Slovakian suurimmat odotukset osuvat Tomas Tatariin. 39 pinnaa Detroit Red Wingsin riveissä kellottanut Tatar onnistui varsinaisella tulokaskaudellaan hyvin, sillä Red Wingsin kokoonpanoon yleensä kestää jokusen aikaa murtautua. Viime kausi meni pääosin AHL:ssä, joskin esiintymisiä ykkösjengissä oli.

Latvia

Latvialla on kisoihin tarjota kaksi NHL-pelaajaa. Umpisurkean Sabresin kokoonpanosta mukaan tuli parikymppinen Zemgus Girgensons, joka on Sabresin ensimmäisen kierroksen varaus parin vuoden takaa. Sentterin tontilla työskentelevä Zemgus pelasi milloin missäkin ketjussa – kuten Sabresin meininkiin viime kaudella kuuluikin – ja sai aikaan 22 pistettä 70 pelissä.

Maaliin joukkue saa Tampa Bay Lightningin organisaatiosta löytyvän Kristers Gudlevskisin, joka on tältä kaudelta muistetaan enimmäkseen Olympiakisoista, jossa Gudlevskis piti yksin Latviaa pystyssä Kanadaa vastaan päästäen 57 laukauksesta vain kaksi taakseen. Miehellä on mielenkiintoinen kausi takanaan: hän on tähän mennessä ensimmäisenä jääkiekkoilijana pelannut yhden kauden aikana ECHL:ää, AHL:ää, NHL:ää ja Olympiakisat. Nyt vielä MM-kisat.

Tanska

Tanskalla on tarjota kisoihin neljä änärimiestä. Syvyystason puolustaja Philip Larsen on Oilersin organisaatiossa, Jannik Hansen löytyy Canucksin kakkosketjusta ja samasta seurasta löytyy myös Canucksin ykköskierroksen varaus Nicklas Jensen, joka pelasi suurimman osan kaudesta AHL:ssä. Kokenein kettu on Coyotesin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2008, Mikkel Bödker, joka oli Coyotesin kolmanneksi paras pistemies 51 pisteellä.

Ranska

Ranskalta löytyy kaksi änärimiestä, joista Stephane De Costa pelasi suurimman osan kaudestaan AHL:n puolella. NHL-matseja tuli pelattua kauden aikana 12. Sen sijaan Antoine Roussel pelasi Dallas Starsin paidassa lähes täyden kauden ja kokosi 29 pistettä. Mies ei ole niinkään käsistään tunnettu, vaan fyysisestä pelitavastaan. Hyökkääjä löytyi joukkueen jäähypörssin kärjestä 209 minuutilla ja taklaustilastosta heltisi kakkossija 146 niitillä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s