Eetu Selänne varattiin USHL:ään. Mihin?

Suomalaisjääkiekon ystäviä siveltiin höyhenillä, kun ilmoitettiin, että meidän Teemun poika Eetu Selänne varattiin Madison Capitalsiin, USHL:ään. Iloisista uutisista huolimatta suurimmalla osalla kansaa pyyhälsi ilmavirta tukan yli.

”Mikä hiton USHL?”

United States Hockey League on Yhdysvaltain paras ja kaunein amatöörijunnusarja, jossa pelaa kaikkiaan 16 joukkuetta kahdessa lohkossa. Suomessa vastaava liiga on A-junioreiden SM-liiga ja ikäjakauma sarjassa on myös samanlainen. Tasoltaan kun vertaa suomalaisia ja yhdysvaltalaisia, niin suomalainen joukkue voittaa hyvänä päivänä keskitason yhdysvaltalaisjoukkueen. Vuonna 2005 HIFK:n A-junnut kävivät pelaamassa Buc Bowl-nimisessä USHL-turnauksessa häviten kaksi peliä tiukasti, yhden pelin hyvin selkein numeroin ja yhden voittivat runsasmaalisessa pelissä. HIFK:n joukkueessa pelasi tuolloin muun muassa Teemu Ramstedt.

Joukkueet ovat kaikki amatöörijoukkueita, joten pelaajille ei makseta palkkaa. Pelaajat saavat toki varusteet joukkueelta ja vieraspaikkakunnalta tulevat pelaajat majoitetaan perheisiin. Toisin kuin suomalainen juniorijärjestelmä, USHL-tasolla jokainen joukkue on jo yksityinen liiketoimintansa. Parhaimpien joukkueiden yleisökeskiarvot ovat 5000 ihmisen luokkaa ja kausikortit maksavat muutama sata dollaria. Talouspohjaltaan moni seura hakkaa suomalaisen liigaseuran mennen tullen.

Joka vuosi 20-30 USHL-pelaajaa varataan NHL:ään ja useita myös ensimmäisellä kierroksella. NHL:ssä pelaa myös useita tähtiä, joilla on USHL-tausta, kuten Kyle Okposo, TJ Oshie, Teddy Purcell, Max Pacioretty ja Paul Statsny. Osa pelaajista lähtee pelaamaan yliopistosarjaan (NCAA) vuoden jälkeen, koska saavat pelaamalla myös yliopistotutkinnon ja myös hyvän reitin NHL:ään.

USHL:ssä pelaa joka vuosi muutama suomalaisjunnu kehittyäkseen pelaamaan fyysisempää kiekkoa. Yleisesti ottaen ero Eurooppaan tulee nimen omaan fyysisen pelin määrässä. Lisäksi kilpailu joukkueen sisällä on niin kovaa, että ilmaiseksi ei tule mitään. Ei ole sattumaa, että kun laittaa kaksi samantasoista pelaajaa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta vierekkäin, jälkimmäinen on se röyhkeämpi kiekon kanssa ja se ei ole sitten sama asia kuin itsekkyys.

Olisiko muita vaihtoehtoja?

Koska pelaajat pelaavat amatööristatuksella, Eetu on vapaa siirtymään NCAA:han, kunhan vain pääsee yliopistoon sisälle. Tämän teki muun muassa Erik Haula. Mikäli Eetua ei kiinnosta opiskelut, on hän täysin vapaa jatkamaan USHL:ssä. Joka tapauksessa Teukan poika on varausikäinen käsittääkseni 2016 kesän draftissa. Vaikka hän on 1997 syntynyt, on hän liian nuori ensi vuoden (2015) varaustilaisuuteen, koska on syntynyt loppuvuodesta.

Monilla meni viime kesänä ohi, että Eetu kävi myös kanadalaisen Western Hockey Leaguen joukkueen Calgary Hitmenin harjoitusleirillä. Sarja on vastaava juniorisarja kuin USHL, joskin karvan verran vielä kovatasoisempi. Sanotaan, että USHL-joukkueen ykkösvitja taistelisi tasaväkisesti vastaavaa kanadalaisvitjaa vastaan, mutta tasoeroa löytyy enemmän alemmissa kentissä. Suomalaisiin sarjoihin verrattuna kanukit ovat siellä jossain kaukana edessä, sillä nimenomaan kanadalaisista junnusarjoista tulevat seuraavat NHL:än supertähdet, kuten Sidney Crosby tai Steven Stamkos. Viime vuonna Nhl.comissa noteerattiin toki vierailu Hitmenin leirillä, mutta USHL-varaus ei ylittänyt uutiskynnystä ainakaan vielä. CHL:än alaisissa sarjoissa pelaajille maksetaan korvauksia, joten he menettävät oikeutensa pelata yliopistosarjoissa.

Syy minkä takia Selänne varattiin ”vasta” numerolla 335 voi olla se, että jenkkijoukkueissa pohditaan onko Selänne painelemassa Kanadan puolelle pelaamaan, jolloin ensimmäisenä varataan potentiaaliset ensi kauden pelaajat.

Kanadan järjestelmä on sikäli hämäävä, että monen änäritähden junnusarjan nimestä löytyy nimitykset WHL, OHL ja QMJHL. Nämä ovat siis alueellisia junnusarjoja Canadian Hockey Leaguen (CHL) alaisuudessa. Sarjat pelaavat vielä keskenään Memorial Cupin. Liki puolet nykypäivän NHL-pelaajista on peräisin nimenomaan näistä sarjoista. Suomalaisista junnuista viime kaudella Kanadassa pelasi Henri Ikonen, Julius Honka, Janne Puhakka ja maalivahti Eetu Laurikainen. Näistä pelaajista nimenomaan Hongasta povataan ensi kesälle ykköskierroksen varausta. Tämän vuoden yksi kovimpia junnuyllättäjiä ollut Olli Määttä on pelannut OHL:än London Knightsissa.

Kehityskaaren kannalta on yhdentekevää missä sarjassa Selänne ensi kaudalla pelaa junnulätkää, koska pelaajakehitykseen panostetaan täysin eri tavalla Pohjois-Amerikassa kuin Suomessa. Pelaajia ei ajeta loppuun kuljettamalla eri sarjojen välillä tai kuten aikaisemmassa artikkelissa sanoin, laiteta pelaamaan satakiloisia aikamiehiä vastaan. Lahjakkuus on lahjakkuus. Esimerkiksi Nathan MacKinnon, tuleva vuoden tulokas, pelasi kaksi kautta QMJHL:ää hurjilla tehoilla ja oli heti valmis pistelinko änärin kärkijoukkueessa. Oliko hän jotenkin vähemmän valmis miesten peleihin kuin Aleksander Barkov?

Vertauksena kuitenkin viime vuoden USA:n junnumaajoukkueesta valtaosa tulee yliopistojoukkueista ja Kanadan junnuliigasta, joten yksilön taso juuri näissä on huomattavasti parempi kuin USHL:ssä. Mitä tahansa Eetu valitseekin itselleen kiekkotieksi, toivon että osoite ei tule olemaan Suomi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s