Erik Haula, finnesotalainen

Toissayönä voittomaalin Justin Fontainen lättysyötöstä kiskaissut Erik Haula on hyvin monelle suomalaiselle tuntematon nimi ja etenkin siksi, että mies kulki hieman erilaisen tien NHL:ään. Tämän kauden menestys huipulla on silkan kovan työn tulos. Osa lukijoista tietääkin, että kirjoitan silloin tällöin Jatkoaika.comiin. Viime vuoden toukokuussa, kun hain Jatkoaikaan kirjoittajaksi, minun piti lähettää esimerkkiartikkeli, missä lähinnä tutkailtiin taitoani kirjoittaa suomea. Läpäisin testin, mutta artikkeli jäi koneelle. Sen ensimmäinen kappale oli seuraavanlainen:

Ensi kaudella Minnesota Wildissa pelaa kolme suomalaista pistelinkoa. Mikko Koivu on jälleen joukkueensa kolmen parhaan pistemiehen joukossa, Mikael Granlund on kerännyt kesällä vartta ja vakiinnuttaa kauden alussa paikkansa kakkosketjun keskushyökkääjänä. Kolmas suomalainen pistemies on hiljalleen uransa rakentanut porilainen hyökkääjä Erik Haula, jota tituleerattiin paikallismediassa jo finnesotalaiseksi lähes virheettömän englanninkielensä vuoksi.

Välissä kerroin hieman taustoja Haulasta ja viimeisessä kappaleessa kerroin ennusteen:

Ensi kauden Haula aloittaa Aerosin riveissä, joka on muuttaa ensi kaudeksi Des Moinesiin, Iowaan ja saa nimen Iowa Wild. Olen vakaasti sitä mieltä, että Minnesotaa elänyt Haula saa nopeasti mahdollisuutensa Wildin riveissä ja täyttää paikkansa paremmin kuin moni uskookaan. Ei ole mitään syytä epäillä, että Haula ei aloittaisi ammattilaisuraansa paremmin kuin Mikael Granlund, Charlie Coyle tai Jason Zucker.

Olen tässä vaiheessa kautta lähes kiimassa siitä, että olen ensimmäisen kerran elämässäni onnistunut ennustamaan jotain ja vielä näin naulan kantaan. Haula oli toki lahjakas kiekkoilija jo junioreissakin, mutta Suomessa on tapana tappaa pelaajakehitys joko laittamalla pelaaja liian aikaisin miesten peleihin, jolloin 70 kiloinen kaveri taistelee satakiloista Ossi Väänästä vastaan tai jos pelaaja ei miellytä heti, hänet unohdetaan koneistoon. Pahimmillaan pelaaja sahaa kolmen joukkueen välillä (A-juniorit, edustus, farmi).

Haula valitsi eri tien. Hän pääsi pelaamaan Shattuck St. Mary’sin sisäoppilaitoksen lätkäjengiin, joka on maansa parhaimpia ellei jopa paras jääkiekkoakatemia juniori-ikäisille. Koulun käytäviä on talsinut muun muassa Sidney Crosby, Jonathan Toews, Nathan MacKinnon ja Zach Parise. Ensimmäisen vuoden jälkeen Haula oli joukkueensa kolmanneksi paras pistemies tehoin 26+58=84. Seuraavana kesänä Haula varattiin Wildiin vasta seitsemännellä kierroksella. Seitsemännen kierroksen valinta ei ole numeroltaan kovin mairitteleva, mutta NHL:ssä sillä ei ole juurikaan merkitystä. Alhainen varausnumero ei tarkoita huonoa pelaajaa tai korkea takuuvarmaa tasoa. Änärissä varataan potentiaali. Ainoastaan viidestä ensimmäisestä varauksesta voidaan sanoa, että on varattu niin sanottu ”Franchise player”. Haulan kohdalla Wild tiesi satavarmasti mitä sai, samoin kuin aikoinaan Flames tiesi mitä sai, kun varasi Theoren Fleuryn kahdeksannella kierroksella vuonna 1987.

Seuraavaksi vuodeksi Haula paineli toiseen sarjaan pelaamaan Omaha Lancersin riveihin, joka on USA:n johtava junnusarja (ei yliopistosarja) ja vastaa Suomessa A-junioreiden SM-sarjaa. Haula oli heti joukkueensa toiseksi paras pistemies, sarjan All Star-pelaaja, sekä tähdistömies.

Lopulta Haula pääsi pelaamaan Minnesotan yliopiston joukkueeseen, Golden Gophersiin. Valinnan harvinaisuudesta kertoo se, että Haula oli joukkueen historian toinen eurooppalaispelaaja. Ensimmäinen oli Thomas Vanek. Minnesota on ”Hockey State” ja Golden Gophers sen ykkösjengi. Pelejä käy katsomassa parhaimmillaan 10 000 ihmistä. Torvet soivat ja yleisö viihtyy. Ja yliopistopsarjat ovat Yhdysvalloissa se juttu. Esimerkiksi Michiganin yliopiston stadion Ann Arbor, jossa pelattiin tämän vuoden virallinen Winter Classic, on nimenomaan Yliopiston stadion, ei esimerkiksi NFL tai MLB-stadion. Katsomo vetää yli satatuhatta ihmistä.

Kolmen vuoden aikana Haula teki 114 pelissä 124 pistettä ja oli Gophersin historian toinen pelaaja, joka on tehnyt yli pisteen per peli. Haula oli niin pidetty paikallisten keskuudessa, että hänet nimettiin finnesotalaiseksi. Kolmen yliopistovuoden jälkeen Haula sai ansaitun sopimuksen Wildin kanssa. Haula kävi kovimman mahdollisen kiekkokoulun ja selvisi siitä kiitettävin arvosanoin. On klisee sanoa, että Suomessa ei ymmärretä edes kuinka kovasta jutusta on kysymys, mutta Haulan kohdalla voidaan näin sanoa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s